Dinamit


Dinamit magyar rockegyüttes, amely 1979-ben alakult supergroupkéntVikidál Gyula a P. MobilbólNémeth Alajos a MinibőlSzűcs Antal GáborPapp Gyula és Németh Gábor a Skorpióból érkezett. Bár tehetséges zenészek alkották, megítélésére rányomta a bélyeget, hogy sokan „állami rockzenekarnak” titulálták.

Két albumot készítettek (a másodikat már kétgitáros felállásban Lugosi Lászlóval a Beatricéből), továbbá a népszerű Tinédzser-dal kislemezt és egy másik kislemezt. Megjegyzendő, hogy tulajdonképpeni első nagylemezük a Szűcs Judithnak írt Judith[1] című 1979-es album, melyet ők is játszottak fel. 1981 végén a Dinamit feloszlott. A Pulzus című televízióműsor első, 1982-es adásában jelentették be a feloszlást, hivatkozva arra, hogy a szaksajtó tönkretette a zenekart.

28 év hallgatás után 2009-ben bejelentették az együttes újjáalakulását, új énekessel és basszusgitárossal. Visszatérő koncertjüket Szombathelyen tartották. 2010-ben új stúdióalbummal jelentkeztek, amely a Rockinform magazin mellékleteként jelent meg. 2011 elején Jankai Béla lett az új billentyűs. 2014-ben Rudán Joe csatlakozásával két énekese lett a Dinamitnak. Ez a felállás azonban csak november elejéig tartott ki, ekkor bejelentették Kálmán György és Jankai Béla távozását. Utóbbi helyére Laki Zoltán érkezett. Az öt évvel korábban megjelent albumot újra megjelentették, Rudán Joe újraénekelte a dalokat. Az együttes nem sokkal később elhallgatott. 2017-ben újrakezdték a koncertezést, de a billentyűs poszton ismét változás történt, Hornok István csatlakozott.

2019 májusában, egy koncertre újra összeállt az együttes klasszikus felállása, a jelenlegi tagokkal kiegészülve. 2019 augusztusában Rudán Joe egyéb zenei elfoglaltságai miatti egyeztetési problémák okán kilépett, helyére Scholtz Attila (Cry Free, Heep Freedom) érkezett.


AJÁNLATKÉRÉS